Corda Campus Hasselt_Architectural steelworks_TCS_Timmers

Corda Campus: renovatie van een productievestiging

Een stimulerend samenwerkingsproject
Leestijd
4 minuten

Corda Campus in Hasselt, België, is goed op weg een van de populairste werkplekken in de Euregio Maas-Rijn te worden. Het voormalige productie- en onderzoekscentrum van Philips wordt getransformeerd tot een techcampus waar innovatie, samenwerking en cocreatie hoog in het vaandel staan. De renovatie en inrichting van de Corda-gebouwen A en B was op zichzelf een stimulerend samenwerkingsproject.

Het idee voor Corda Campus is ontstaan in de jaren na de sluiting van de productie- en onderzoeksvestiging van Philips in Hasselt. Philips Hasselt had ooit aan duizenden mensen werk geboden maar sloot in 2002 zijn deuren na negatieve ontwikkelingen op de wereldwijde elektronicamarkt. Procos Group, een bedrijf uit Antwerpen gespecialiseerd in ruimtelijke ordening en facility managementadvies, legde toen een masterplan op tafel om de locatie een nieuwe bestemming te geven door de bestaande Philips-gebouwen te renoveren en nieuwe kantoren en laboratoria te bouwen.

 

Verwijzing naar het industriële verleden

Als eerste werd een opvallend “incubatorgebouw” voor technologische en dienstverlenende start-ups gebouwd. Recenter heeft de renovatie en opknapbeurt van 3000 m² aan productiegebouwen van Philips extra ruimte voor kantoren en laboratoria gecreëerd. Architect Irina Vassileva van Procos Group vertelt over de uitdagingen die het project met zich meebracht: We wilden dit oude pand omvormen tot een inspirerende werkomgeving waar samenwerking en cocreatie worden gestimuleerd. De nieuwe locatie was bedoeld voor kleine start-ups van een paar man tot grotere bedrijven of innovatiecellen met misschien zestig werknemers. De indeling van de ruimte moest voor beide soorten bedrijven passen. Het comfort van de gebruikers en de energiezuinigheid moesten aan de allerhoogste eisen voldoen - daarover viel niet te onderhandelen - maar we wilden ook de associatie met het industriële verleden van de locatie in stand houden. Een belangrijk praktisch aspect was daarnaast het tijdsbestek: de renovatie moest binnen zes maanden klaar zijn.”

Een belangrijk praktisch aspect was de timing: de renovatie moest binnen zes maanden klaar zijn

Overal een warme sfeer

Procos ontwikkelde een modulair concept waarin een aantal afzonderlijke units van twee verdiepingen gegroepeerd zijn rond een grote open ruimte die als coworkingplek fungeert. De open ruimte werd voorzien van open en gesloten gedeelten met vergaderruimten en individuele werkplekken. Vanwege het korte tijdsbestek konden we geen betonnen muren en vloeren bouwen, dus werd voor staal en hout gekozen. Irina Vassileva: “De keuze voor staal sloot perfect aan bij ons streven om het industriële verleden van het gebouw in ere te houden. We lieten dat nog beter uitkomen door kabels, kanalen en HVAC-apparatuur zichtbaar te laten. In combinatie met de houten constructie konden we op die manier in het hele bouwwerk een karakteristieke maar warme sfeer scheppen.”

Afbeelding verwijderd.
Het industriële verleden van het gebouw wordt in ere gehouden door het gebruik van staal en door kabels, kanalen en HVAC-apparatuur zichtbaar te laten.

Ramen mogen open

Door energiezuinige technieken te combineren is een hoog comfort voor de gebruikers bereikt. “De ruimten worden nagenoeg volledig met lucht verwarmd en gekoeld”, legt Vassileva uit. “In het hele gebouw staan maar een paar radiatoren. Het is ons ook gelukt een ventilatiedebiet van 60 m³ per persoon per uur te bereiken, waarmee we voldoen aan de strengste norm. Toch kan wie er zin in heeft altijd een raam openzetten.”

Het was vooral een uitdaging om genoeg daglicht in de coworkingruimte te brengen. “Het dak was al bedekt met zonnepanelen, dus we konden geen dakramen meer plaatsen. Daarom hebben we lichttunnels gebruikt om het licht dat door de bestaande openingen naar binnen viel, te versterken en om te leiden. We hebben echt geen mogelijkheid onbenut gelaten om aan de comfort- en energiezuinigheidseisen te voldoen.”

 

Corda Campus_Hasselt_TCS_Timmers
Om het bouwproces te stroomlijnen en te beheren zijn LEAN-technieken gebruikt.

De inzet verhogen

Om het bouwproces te stroomlijnen en te beheren zijn LEAN-technieken gebruikt. Maar Vassileva is vooral erg te spreken over de goede samenwerking tijdens het project. “Ik heb met heel veel plezier aan dit project gewerkt. Door nauwe persoonlijke betrekkingen aan te knopen zijn we erin geslaagd de volle medewerking van alle aannemers en onderaannemers in het bouwteam te verkrijgen, wat de inzet van alle betrokkenen heeft verhoogd. Dat heeft echt geholpen om nieuwe problemen aan te pakken en deadlines te halen.”

Specificaties

Kumpen, de hoofdaannemer van Corda Campus, heeft TCS ingehuurd om de staalconstructie van gebouw A te ontwerpen en produceren.

  • 140 ton staal, grotendeels met brandwerendheidsklasse R30
  • Platformen verbonden met de bestaande constructie
  • Negen trappen
  • Meting, ontwerp van verbindingen, productie
  • Ingang: 18 ton staal

 

Geïnspireerd door dit verhaal?