Het gaat snel in de wereld van de zomerfestivals. Trendsetters zoals Glastonbury (VK) en Tomorrowland (België) hebben het klassieke concertgebeuren achter zich gelaten, ze willen graag 'onvergetelijke ervaringen creëren in een sfeer van vrijheid en mondiale eenheid'. In deze context wordt podiuminfrastructuur steeds belangrijker om publiek aan te trekken en te begeesteren. Een goed voorbeeld is het Lowlands-festival in Biddinghuizen (Nederland), dat in 2017 het publiek met verstomming sloeg met twee nieuwe spectaculaire hoofdpodia.
Infrastructuur die het publiek begeestert
Lowlands, in de huidige vorm opgericht in 1993, was een van de eerste greenfield-zomerfestivals op het Europese vasteland en bood een totaalervaring verspreid over meerdere dagen. Het driedaagse festival wordt omschreven als 'A Campingflight to Lowlands Paradise' en presenteert muziek en andere podiumkunsten op niet minder dan tien podia, elk met een eigen sfeer en ambiance. Tickets moeten voor het volledige programma worden gekocht, dus de meeste bezoekers verblijven drie dagen en slapen in tenten op de nabijgelegen camping. Het concept is door de jaren heen enorm succesvol geweest, met een uitverkoop van 55.000 tickets. Maar in 2015 daalde de kaartverkoop, wat aanleiding gaf tot een grote make-over van de festivalinfrastructuur om een nieuw publiek aan te trekken.
De oude tent vervangen
Op dat punt duikt Stageco in het verhaal op. Stageco is wereldleider in het ontwerpen, maken en installeren van infrastructuur voor concerttournees voor topartiesten zoals Beyoncé, Robbie Williams, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, U2, Coldplay en nog veel meer. Ze werden gevraagd om nieuwe Alpha- en Bravo-podia te ontwikkelen, de belangrijkste podia op Lowlands. De nieuwe Alpha-structuur moest de vintage circusachtige tent vervangen die al meer dan 20 jaar in gebruik was. Directeur Internationale Projecten Dirk De Decker van Stageco herinnert zich de uitdaging: “Het idee was om de bestaande capaciteit meer dan te verdubbelen, zodat aan het einde van elke dag 30 of 40.000 mensen kunnen genieten van de headliners van het festival, met een goed zicht vanuit elke hoek."
Een uitstekend zicht vanuit elke hoek
“Een typische festivaltent zou niet werken,” aldus De Decker, “dus ontwikkelden we een semi-open structuur bestaande uit negen bogen, 9,5 meter uit elkaar, met een overspanning van 65 meter zonder extra palen die het zicht belemmeren. Aan de achterkant en aan de zijkanten is de structuur volledig open. Dat geeft een prachtig uitzicht, zelfs voor mensen buiten het overdekte deel.”
“Dit was een behoorlijke uitdaging om te engineeren, omdat de constructie zijwinden van 25 m/s moest kunnen weerstaan. Bovendien wordt om flexibiliteitsredenen veel van de podiumapparatuur aan de tentconstructie bevestigd. Een van de gevolgen was dat het bouwwerk niet op een mobiele plaat kon worden gefundeerd zoals gebruikelijk bij festivaltenten. Om de grote krachten op te vangen moesten we een raster van permanente funderingen maken.” (Zie ook ‘Door de hel voor mijn minuten glorie).
Het belangrijkste aspect is de sfeer die je binnenin creëert; het publiek verwacht iets uitzonderlijks
Een grandioze scène
Het nieuwe Bravo-podium was net zo belangrijk voor de toekomst van het festival. “Historisch gezien was dit het Lowlands-podium voor dance en hiphop-acts, hoewel er de afgelopen jaren ook rockconcerten zijn gebracht,” vertelt De Decker.
“In Bravo gaan shows door tot 4u30, met een grote nadruk op visuele effecten, waarbij de tent aan alle kanten gesloten moet zijn. De capaciteit van 10.000 is niet gering. Het belangrijkste aspect is de sfeer die je binnenin creëert; het publiek verwacht iets uitzonderlijks. En dat is wat we gemaakt hebben. We creëerden een 40-meter dubbel tongewelf van staal, wat zorgt voor een grandioos kruisgewelf, een spectaculair decor voor de meest overweldigende lichtshows die je ooit hebt gezien. Het maakte de traditionele opening van Lowlands – een Silent Disco waar mensen dansen terwijl ze met een draadloze koptelefoon naar muziek luisteren – nog gekker dan ooit. Zowel de critici als de bezoekers waren erg lovend.”
Door de hel voor vijf minuten glorie
De Alpha- en de Bravo-podia vormden een uitdaging voor Stageco. “Met het Alpha-podium hebben we ons op nieuw terrein begeven”, legt Dirk De Decker uit. “Vooral de fundering, een combinatie van beton en staal, is een techniek die we zelden tegenkomen in onze projecten. Voor onze bouwpartner TCS was dat natuurlijk geen onbekende, gezien hun ervaring met industriële infrastructuur.”
Maar het was het Bravo-project dat de grootste zorgen baarde. “Het idee van een dubbel tongewelf leek op het eerste gezicht eenvoudig,” zegt De Decker. “Tenslotte bouwen mensen dergelijke structuren al sinds de middeleeuwen. Maar dit was een mobiele structuur gemaakt van staal, die elk jaar geassembleerd en gedemonteerd moest worden. Toen we met de engineering begonnen, begrepen we meteen hoe moeilijk het zou zijn om het kruisgewelf te maken, met zijn uiterst complexe staalverbindingen.”
“De entertainmentindustrie zoekt graag grenzen op, daardoor ontwikkel je een stoutmoedige, soms zelfs roekeloze houding en bedenk je de meest gedurfde ontwerpen. Maar eerlijk gezegd, op een bepaald moment vreesde ik dat we hier onze hand hadden overspeeld. Twee maanden voor de deadline was er lichte paniek in huis. We leken door de hel te gaan. Tot de TCS-ingenieurs ons opnieuw verrasten met hun vleugje inventiviteit. Dat zorgde voor vijf minuten glorie. Prachtig.”
Specificaties
Alle tentonderdelen zijn zodanig ontworpen en gefabriceerd dat ze over de verschillende steunpunten onderling uitwisselbaar zijn. Het ontwerp is ook geoptimaliseerd om het transportvolume zo klein mogelijk te houden.
Alpha-tent:
- 68 ton staal
- 927 componenten
- Studie van de fundering met behulp van de eindige-elementenmethode
Bravo-tent:
- 75 ton staal
- 500 componenten
Geïnspireerd door dit verhaal?