Rolbruggen_Rolbrugprojecten_Tata Steel Feijen Service Centre Maastricht_TCS_Timmers

Kwaliteit van ontwerp en fabricage

Nieuwe loopkranen bij Tata Steel Feijen Service Center
Leestijd
3 minuten

Het Feijen Service Center van Tata Steel in Maastricht, Nederland, moest zijn heavy-duty coilkraan vervangen omdat ze einde levensduur was. Topprioriteiten tijdens het gunningsproces waren de kwaliteit van het concept en de fabricage. “We wilden een leverancier die niet op een extra inspanning kijkt.”

Het Feijen Service Center verwerkt stalen coils tot hoogwaardige vlakke platen voor fabrikanten en handelaren in diverse industrieën. Op de kade van de werkplaats aan de Maas in Maastricht worden coils met behulp van een 43-tons bovenloopkraan geladen en gelost. Dat gebeurt in een druk schema van 24 uren, vijf dagen per week. De kraan bereikte onlangs het einde van haar 40-jarige diensttijd. “De machine had haar werk gedaan”, bevestigt Laurens Smit, technisch inkoopmanager van het bedrijf. “Hij werd steeds onbetrouwbaarder en de onderhoudskosten zouden oplopen, dus we besloten dat het de hoogste tijd was om een ​​vervanger te vinden.”

Crane-Crane projects_Tata Steel Feijen Service Centre Maastricht_TCS_Timmers
De 43-tons coil loopkraan doet dienst in een druk schema van 24 uren, vijf dagen per week.

Bovengemiddelde verwachtingen

Naast deze hoofdkraan moesten twee kleinere kranen van 4 ton worden geïnstalleerd. Smit en zijn collega’s wisten goed wat ze wilden. “State-of-the-art technologie was een must, inclusief frequentiegeregelde aandrijvingen en RF-besturing. Dat kun je vandaag van elke leverancier krijgen. Maar de typische standaardkraan zou nooit voldoen voor ons, omdat we bij Tata Steel graag bovengemiddelde eisen stellen aan veiligheid en ergonomie. We willen bijvoorbeeld dat onze leuningen in de buurt van treden worden verhoogd. En we willen dat kritieke onderdelen gemakkelijk toegankelijk zijn voor onderhoudsdoeleinden.”

Kleine fabricagedetails kunnen een grote impact hebben op de levensduur en de total cost of ownership

Zorg voor de lange termijn

Om het kort te houden: Smit wilde een kraanleverancier die bereid was om  het ontwerp van deze bedrijfskritische loopkraan in detail met de klant te bespreken en te optimaliseren. “Ze moeten met ons meedenken, bereid zijn om de eerste ontwerpbeslissingen te heroverwegen en alternatieven te vinden die beter aan onze behoeften voldoen. Dat was de belangrijkste reden waarom we TCS voor deze opdracht hebben ingehuurd, omdat we weten dat ze met plezier die extra inspanning doen.”

Een andere reden was de kwaliteit van de fabricage. Laurens Smit: “Ik heb voldoende ervaring met zware machines om het belang van fabricagedetails te begrijpen. Ik heb veel waardering voor fabrikanten die zeer nauwgezet afschuinen, ontbramen en afwerken. Deze kleine details kunnen een grote impact hebben op de uiteindelijke levensduur van de kraan en op de total cost of ownership.”

Specificaties

  • Bovenloopkraan van 43,2 bij 18,2 meter voor het manipuleren van coils
  • Hefsnelheid: 11,3 m/min, verhoogd tot 17 m/min voor ladingen van minder dan 12,5 ton
  • Rijsnelheid trolley: 32 m/min
  • Snelheid kraan: 80 m/min
  • Frequentiecontrole op alle bewegingen
  • Gemotoriseerde roterende haak
  • Joystickbediening in de cabine en RF-afstandsbediening
  • Groot display met aanduiding van de last
  • Zes 80W LED-lichten langs de kraanbalk
  • Trap en platform voor gemakkelijke toegang

 

Geïnspireerd door dit verhaal?