Steelworks_Industrial revamping_Yara

Make-over zonder bedrijfshinder

Renovatie van de reformertoren bij Yara Tertre
Leestijd
4 minuten

De staalstructuur van een bedrijfskritische procesinstallatie in de meststoffenfabriek van Yara in Tertre is gerenoveerd. De meer dan 50 jaar oude structuur was erg beschadigd en moest bijna volledig vernieuwd worden. Maar de renovatie moest gebeuren bij volle operationele bedrijvigheid. Dat leverede enkele pittige uitdagingen op.

De site in Tertre, bij Bergen, is gebouwd in 1928, in de doorbraakperiode van de chemische industrie. De site werd door verschillende bedrijven uitgebaat tot ze in 2007 werd overgenomen en gerehabiliteerd door Yara. “Sindsdien hebben we heel wat geïnvesteerd,” zegt Yara projectingenieur Cyrille Cattry. “Zoals je kan zien zijn de gebouwen hier erg oud, en in 2007 was dat met sommige installaties ook het geval. Vandaag is het gros van onze installaties state-of-the-art, maar een deel van de gebouwen en steunstructuren vertonen nog veel tekens van slijtage die we moeten aanpakken.”

 

Slecht gedocumenteerde structuur

Een programma werd gelanceerd om de levensduurverwachting van alle staalstructuren te bepalen. Een van de onderzochte structuren was de toren van 10m bij 10m waarin de primaire reformer is opgesteld, een oven die aardgas omzet gasvormig waterstof voor de uiteindelijke ammoniakproductie. “De analyse toonde ernstige schade en structurele verzwakkingen aan, vooral door de voortdurende blootstelling aan agressieve agentia in het ammoniakproductieproces,” zegt Cattry.

Yara maakte een budget vrij voor de renovatie maar het project was erg uitdagend. Cattry verklaart: “Om te beginnen waren er geen gedetailleerde tekeningen van de oorspronkelijke structuur, die wellicht meer dan 50 jaar geleden is gebouwd. Vermoedelijk zijn er in de loop der jaren ook verschillende installaties en elementen aan toegevoegd en op geplaatst, met mogelijk negatieve gevolgen voor de sterkte en betrouwbaarheid op lange termijn.”

Steelworks_Industrial revamping_yara
In de toren van 10m bij 10m is de primaire reformer opgesteld, een oven die aardgas omzet in gasvormige waterstof voor de ammoniakproductie.

 

Gedetailleerde scenario’s en procedures

Daarom werd TCS aangezocht voor een uitvoerige meetcampagne om de zwakke plekken duidelijk te identificeren en een kostenefficiënt voorstel voor renovatie te doen met opgave van de stukken die hersteld of vervangen moesten worden. Het project moest ook uitgevoerd worden zonder reformer shutdown. “Productiecontinuïteit is natuurlijk van levensbelang,” zegt Cattry. “Daarom hebben ze scenario’s en procedures uitgewerkt om stukken te ontmantelen en installeren zonder het proces te storen. Sommige kabels en leidingen moesten bijvoorbeeld tijdelijk anders vastgemaakt gemaakt worden en er waren speciale maatregelen nodig om te voldoen aan onze strikte veiligheidsvoorschriften.” Om de scenario's en procedures te optimaliseren werden tests uitgevoerd aan een kant van de toren.

Er werden procedures ontwikkeld om delen te ontmantelen en installeren zonder het productieproces te hinderen.

Nauwgezette uitvoering en groot veiligheidsbewustzijn

De operatie was niet zonder risico; dat is een van de redenen waarom Yara voor TCS koos. “Ze kunnen dit aan,” zegt Cattry. “Een groot veiligheidsbewustzijn en een nauwgezette uitvoering van taken zijn noodzakelijk in dit soort werk. Dat is waar zij voor staan. Ze zijn erop georganiseerd en ze gedragen zich ernaar. Bovendien is het een groot voordeel dat ze sterke engineeringkennis combineren met praktisch terreininzicht. Ze hebben ons sterk ondersteund gedurende het hele proces, van de voorafgaande analyse over de engineering en de fabricage tot de herstelling en de montage. De communicatielijnen zijn kort en de reactiesnelheid groot. Het is niet eenvoudig om dergelijke partners te vinden.”

Specificaties

  • Ontmantelen en vervangen van staalstructuren in de toren, inclusief 150 liggers (25 ton).
  • Wegnemen en vervangen van 2 ton trappen, 8,7 ton trap- en bordesleuningen en 382 m² roosters.

Geïnspireerd door dit verhaal?