Cranes_Crane Services_Prefaco

Welfsels van 18 meter verplaatsen met oude kranen

Prefaco: upgrade portaalkranen om in tandem te werken
Leestijd
3 minuten

Door de toenemende vraag naar lange holle welfsels moest Prefaco in Houthalen-Helchteren zijn portaalkraaninfrastructuur moderniseren. Ze investeerden verstandig, renoveerden twee oude portaalkranen en voorzagen ze van tandembesturing om welfsels van maximaal 18 meter te manipuleren.

Na een aantal jaren van verminderde economische activiteit is de business bij bouwmaterialenproducent Prefaco de afgelopen jaren opnieuw flink gegroeid. De fabriek in Houthalen-Helchteren, voorheen opererend onder de naam Echo, produceert holle voorgespannen betonnen welfsels, altijd op aanvraag en voornamelijk voor gebruik in industriële gebouwen en industriële magazijnen.

"Tijdens de crisisjaren was de business teruggelopen. De vraag was laag en de concurrentie hevig", zegt de leider van het technisch team van de fabriek, Ben Gysen. "Maar nu hebben we weer heel drukke schema's en produceren we 24/7 in een constante rush om te leveren wat we beloven."

Langere welfsels brengen logistieke uitdagingen

De business is ook een beetje veranderd ten opzichte van de pre-crisisjaren. "Er is een toenemende vraag naar langere welfsels", legt Gysen uit. "In 2010 moesten we zelden platen van 12 meter of meer produceren, maar we krijgen al een paar jaar lang vaak orders voor lange platen tot 18 meter met diktes tot 40 centimeter."

Deze evolutie bracht logistieke uitdagingen met zich mee. "In feite waren we niet echt uitgerust om deze zeer lange welfsels te manipuleren. In de zeldzame gevallen dat we dergelijke welfsels hadden, gebruikten we onze twee oude portaalkranen. Maar dat was nogal omslachtig, we hadden er twee operators voor nodig en moesten enkele speciale veiligheidsvoorzieningen treffen. Goed voor nu en dan, maar niet voor elke dag."

Sinds enkele jaren krijgen we vrij vaak bestellingen voor lange welfsels tot 18 meter lang met diktes tot 40 centimeter

Cranes_Crane Services_Prefaco

Twee kranen besturen zoals één

Daarom vroeg Prefaco advies aan een specialist. "We wilden geen nieuwe kraan kopen - dat zou een te grote investering zijn geweest", zegt Gysen. "Maar onze bestaande hijskranen waren meer dan 25 jaar oud en we wisten niet zeker of ze nog lang op een doeltreffende manier konden gebruikt worden. Maar TCS bevestigde dat ze na installatie van nieuwe besturingen en afstandsbedieningen nog goed zouden functioneren. Ze stelden ook voor om tandembesturing te implementeren, wat betekent dat je beide kranen kunt koppelen en bedienen alsof ze één machine zijn. Een goed idee. We hebben het laten installeren en zijn er sindsdien heel blij mee."

Specificaties

Tandembesturing van de kranen kan worden gestart en uitgevoerd door één operator op afstand. De operator verplaatst de kranen tot een bepaalde tussenafstand, bijvoorbeeld 10 meter, en activeert vervolgens de tandembesturing, waarbij één kraan in de slave-modus wordt gezet. Vanaf dan kunnen beide kranen en hun takels gelijktijdig worden bediend vanaf de hoofdkraan. In tandemmodus worden een aantal veiligheidssignalen uitgewisseld, inclusief de overlastindicator en de eindschakelaars voor hijsen en dalen van de takels en voor het rijden met de kraan en loopkat. Dit zorgt ervoor dat het tandemsysteem op gepaste wijze reageert wanneer één van beide kranen een veiligheidssignaal uitstuurt.

Geïnspireerd door dit verhaal?