Baksteenfabrikant Vandersanden heeft in zijn fabriek in Bilzen een nieuwe verpakkingslijn geïnstalleerd om de kwaliteit te verhogen en de klantenservice, de transportefficiëntie en de veiligheid te verbeteren. Het project vereiste een complexe renovatie van de fabriek. Die was bijzonder uitdagend omdat de productieactiviteiten tegelijk continu moesten doorgaan. “Ik was aangenaam verrast om een firma te vinden die dat vlekkeloos deed.”
Bouwen terwijl de productie continu doorgaat
Vandersanden, een familiebedrijf van 90 jaar, produceert bakstenen, geveloplossingen en klinkers in verschillende productievestigingen in België, Nederland en Duitsland. Met een salesnetwerk verspreid over vijf Europese landen is het bedrijf uitgegroeid tot het grootste familiebedrijf in zijn soort in Europa. Het stelt 650 mensen tewerk en produceert 500 miljoen bakstenen per jaar.
Nieuwe verpakkingslijn vereist renovatie
Het hoofdkwartier en de belangrijkste productie-eenheid van de firma bevinden zich Spouwen-Bilzen. Die fabriek wordt voortdurend aangepast aan de veranderende markttrends. De meest recente update betreft de installatie van een nieuwe verpakkingslijn om de klantservice, de transportefficiëntie en de veiligheid te verbeteren. Technisch Manager van de site Maikel Duchateau legt uit: “We hebben een bijkomende stap in het productieproces toegevoegd, een afwerkingsbehandeling die de kwaliteit verhoogt. Tegelijk hebben we een nieuwe verpakkingslijn ontwikkeld die toelaat om de bakstenen te mengen zodat we onze klanten een meer homogene levering kunnen geven. De lijn zorgt ook voor meer stabiele pakketten en vereenvoudigt de procedure voor het laden van trucks. Dat is een belangrijke veiligheidsverbetering.”
Continuïteit van de productie compliceert het project
De installatie van de nieuwe verpakkingslijn betekende dat Vandersanden zijn fabriek grondig moest reorganiseren en renoveren. Duchateau: “Het was om verschillende redenen een complex project. Door plaatsgebrek op de site moest de nieuwe machine geïnstalleerd worden binnen de bestaande perimeter van het gebouw. We hebben beslist om ze te plaatsen op een structuur bovenop een opslagzone voor bakstenen. Daarvoor moesten we het gebouw met ongeveer twee meter verhogen terwijl de productie beneden continu zou doorgaan, 24 uren op 24, 7 dagen op 7. Door de productieactiviteiten was er ook weinig manoeuvreerruimte rond het gebouw aangezien er voortdurend trucks moesten passeren. Het gebouw had ook verschillende grote poorten en in de buurt liggen een 10kV hoogspanningslijn en een gasleiding; dat maakte het extra ingewikkeld. En de bouw moest plaatsvinden tussen december en april met veel kans op ongunstige weersomstandigheden.”
Ze beschreven precies hoe ze een nieuwe structuur rond en bovenop het bestaande gebouw zouden optrekken alvorens het dak te ontmantelen
Een werkbaar plan
Duchateau contacteerde niet minder dan zeven bouwfirma’s voor de job maar vond slechts één oplossing overtuigend. “De meeste voorstellen die ik zag, hielden te veel onzekerheden in. Maar TCS had een omvattend plan gemaakt waarin ze nauwkeurig beschreven hoe ze de nieuwe structuur bovenop het bestaande gebouw zouden optrekken alvorens het dak te ontmantelen. Ze stelden ook voor om een loopkraan te installeren die tijdens het project zou gebruikt worden voor de bouwactiviteiten en nadien zou dienstdoen als onderhoudskraan. Gedetailleerde bouwscenario’s overtuigden me dat het een werkbaar plan was.”
En het was wel degelijk werkbaar. “Ze zijn net voor Kerst begonnen en hebben opgeleverd in de eerste week van april. De hele tijd was ik aangenaam verrast door hun proactieve houding. Ze detecteerden en signaleerden mogelijke moeilijkheden nog voor die tot problemen konden uitgroeien. Ze waren ook erg flexibel. Ik herinner me dat ze zelfs gewerkt hebben bij temperaturen rond -10°C. Opmerkelijk.”
Specificaties
- 1340 m² oppervlakte (46 m x 22,44/31,4 m)
- 15.400 m³
- 90 ton staal
- Enkelvoudige 2-ton loopkraan
Geïnspireerd door dit verhaal?